Sigurnost na Internetu

Kao što u svakodnevnom okruženju na različite načine pazimo na svoju sigurnost npr. u prometu gdje se pridržavamo propisanih prometnih pravila, isto tako i u online okruženju moramo voditi računa o sigurnosti na Internetu. Kada se priča o sigurnosti na Internetu prvenstveno se misli na sigurnost računala te sigurnost osobnih podataka korisnika.

Korištenjem Interneta nailazimo na različite potencijalne opasnosti koje mogu ugroziti sigurnost naših računala i podataka na njima. Sav neželjeni i zlonamjerni sadržaj na Internetu može se podijeliti u nekoliko skupina. Svaki pojedina vrsta na određeni način uništava naše računalo i pri tome naši podaci koje imamo u računalu postaju izloženi zloupotrebi.

opasnosti_2

Od svih elektroničkih bolesti koje ugrožavaju naše računalo, računalni virusi su daleko najpoznatiji. Vjerojatno je razlog tome, što se često pod pojmom računalnog virusa u svakodnevnom govoru podrazumijevaju različite vrste štetnih, zlonamjernih programa koji se zove malver (malware je skraćeno od malicious software). Da bi se ostvarila zadovoljavajuća razina sigurnosti računala potrebno je

  • instalirati antivirusni program,
  • postaviti  vatrozid
  • redovito  ažurirati operacijski sustav.

eeee

Zaštita osobnih podataka korisnika Interneta predstavlja aktualni problem jer krađa identiteta i krađa podatka u online okruženju je neusporedivo lakša neko u face2face okruženju.

Termin Crimeware podrazumijeva svaki oblik zlonamjernog programa koji pomaže u obavljanju kriminalnih radnji putem računala. Npr. Keylogger je program koji je namijenjen tajnom praćenju i snimanju svih pritisnutih tipki na računalu. Zlonamjera ovog programa se uglavnom koristi za krađu povjerljivih podataka (lozinke za pristup različitim servisima za plaćanje, brojeva kreditnih kartica, PIN brojeva…)..

Kad govorimo o kriminalu na Internetu, možemo ga podijeliti na ekonomski kriminal i kriminal povrede privatnosti.

Slika3.png

Ekonomski e-kriminal

Kriminal povrede privatnosti

 

 

Za zaštitu osobnih podataka na Internetu dobro je pridržavati se sljedećih savjeta:

  • Nikada ne dijelite korisnički račun s drugima! Ukoliko nekome ne želite dati svoj identitet, nemojte mu dati niti svoj korisnički račun! Zapamtite, odgovornost za eventualno počinjenu štetu na Internetu uvijek snosi vlasnik korisničkog računa. Podaci za pristup Internetu (korisničko ime i lozinka) su u tom smislu izjednačeni s identitetom osobe.

  • Redovito mijenjajte lozinke i neka budu dužine barem 10 znakova!

  • Oprezno prilikom online kupovine! Nikada i nikome ne otkrivajte svoje povjerljive podatke, kao što su npr. lozinka ili broj kreditne kartice. Prilikom korištenja tih podataka (npr. prilikom kupovine) budite oprezni. Najbolje je na takve stranice otići tako da sami u web preglednik utipkate ime web sjedišta, a ne prateći linkove iz npr. primljenih e-mail poruka. Također pazite da adrese takvih stranica imaju oblik https://ime_stranice te razmotrite mogućnost korištenja zasebne kartice s unaprijed određenim limitom potrošnje samo i isključivo za online kupovinu
  • Ne šaljite mailom podatke o kreditnoj ili debitnoj kartici odnosno PIN-u! Nikada nemojte slati podatke o karticama putem e-maila. Vaša banka nikada neće tražiti da im e-mailom šaljete podatke o karticama koje su vam izdali.

______________________________________________________________________

Komunikacija na Internetu

Do sada smo se bavili zaštitom svojeg računala  i osobnih podataka od zlonamjernih štetnih programa. Našu sigurnost ne ugrožavaju samo programi, već i pojedinci koji se koriste Internetom i imaju cilj nanijeti štetu   drugima. Pojedinci žele prijevarom nanijeti financijsku štetu (doći do povjerljivih podataka, pin-ova i lozinki), a pojedinci svojim načinom komuniciranja vrijeđaju i uznemiravaju.

Osnovna ideja Interneta o slobodnoj komunikaciji svih sudionika ima i svoju mračnu stranu. Činjenica je da je na Internetu vrlo lako sakriti svoj identitet i lažno se predstavljati. Zbog toga je bitno da su korisnici Interneta upoznati s mogućim opasnostima koje, koristeći se zdravim razumom i uputama o sigurnom ponašanju, mogu izbjeći.

Većina komunikacije na Internetu odvija se putem elektroničke pošte, društvenih mreža i chata. U svakom slučaju, osobu ne vidimo nego komuniciramo s njezinim elektroničkim identitetom. Naravno, taj identitet može biti lažan. Osobe koje se namjerno lažno predstavljaju mogu te navesti da im odaš neke privatne podatke ili te mogu nagovoriti na neke neprimjerene postupke.

komunikacija_______________________________________________________________________

Elektroničko zlostavljanje je još jedna mračna strana Interneta. Izrugivanje i maltretiranje sa školskih hodnika se preselilo u elektroničko okruženje. Zlostavljanje obično uključuje višestruko slanje neprimjerenih poruka ili fotografija putem Interneta koje imaju za cilj povrijediti ili uznemiriti osobu koja se od takvih postupaka ne može zaštititi. Poruke mogu ismijavati osobu, mogu biti zlobne i okrutne, mogu biti i prijeteće. Elektroničke poruke, šire se velikom brzinom i kad su jednom poslane teško je ispraviti štetu koju su nanijele.Također, razmislite o tome što sve objavljujete na društvenim mrežama. Slika koju ste pokazali svojim prijateljima lako je dostupna i svima drugima. Zaštitite svoj profil od neželjenih pogleda.

nasilje

______________________________________________________________

Radovi učenika vezanih za temu Sigurnost na Internetu: